Tailàndia

Regne de Tailàndia: com tots ja saveu a aquestes altures es un país del sud est asiàtica, amb al seva cultura llengua i cal·ligrafia. Situat al oest de Myanmar, sud i est de Laos i Cambodja i al nord de Malàisia, i tros de la península del sud banyada per el mar de Andaman. La majoria de la gent es de ètnia thai que significa lliure o llibertat, literalment es podria traduir Thai land com terra del la llibertat, i de allà Tailàndia en català.


Dades de país:
Capital: Bangkok
Prefixe telefònic: 66
Idioma: Thai
Moneda: THB (baht) 40THB 1 euro (22/11/2010)
Població: 62 milions
Hora: GMT +7 h
Visats: Entrada per 30 o menys dies no necessita visat per casi totes les nacionalitats, bisats de doble entrada es tenen que demanar a la ambaixada al país de origen, en el cas de espanya a Madrid, el visats son ampliables a la oficina de immigració de qualsevol ciutat tailandesa, per 2000 THB es pot obtenir un mes més.

Idioma:

Aprendre una mica del seu idioma no es imprescindible ja que la majoria de llocs turístics parlen una mica de angles, però a les comunitats més apartades i menys freqüentades per farangs la comprensió del idioma és mes difícil i de vegades un no pot comunicar-se massa be amb els locals. Aprendre thai no es imprescindible, però contra més paraules sàpigues en la llengua local, més a la vora de la seva gent i cultura estaràs, i ells impressionats per les teves primeres paraules t'ajudaran a pronunciar correctament el idioma.
El thai és un idioma tonal i depèn del to de cada paraula significa una cosa o una altre. Igualment que en català, tenim accents per la entonació de les paraules el tailandès també, però en diferencia cal dir que una mala entonació pot canviar el sentit de la paraula. El seu alfabet composat per 44 consonants i 15 símbols per fer les vocals, amb quatre senyals tonals, la simbologia tailandesa per escriure es relativament complicada per els que no la coneixem per aixo el més practic és aprendre quatre frases fonèticament i oblidar-se de com s'escriu. També apart de tenir la seva cal·ligrafia també tenen números diferents, encar que actualment estan una mica en desús, la majoria de la gent utilitza els numero occidentals i en els documents oficials també.
A més cada cop que es parla es pot expressar el genere de la persona diguen "kap" o "ka", els homes diuen "kap" i les dones "ka", a mes si cada cop que es parla es fa servir la paraula identificadora de genere la conversa es torna mes formal.

Frases fetes útils:
Bon dia, hola, bona tarda, bona nit - "Sawadee kap" homes "Sawadee ka" dones
Com estas? estic be - "Sabaai dee mai?" "Sabaai dee" al final també de la frase es pot posar el "kap" o el "ka" depenent del genere de qui parli.
Com et dius? em dic... - "Khun chue arai?" "Pom chue..."
Encantat de coneixet - "Phom dee jai tee dai phop khun"
Gracies, perdó, si, no, adéu - "Korp khun kap", "kor toht kap", "chai", "mai chai", "lah gorn"
No te entenc - "phom mai ko jai"
Ens veiem aviat, bona sort - "Laeo phop kan mai" "chohck dee na"

La capital:

Bangkok, la preciosa però sobrecarregada capital de Tailàndia. Amb el seu important super-aeroport futurista inaugurat en 2006 se ha convertit en un destí i enllaç per molts vols internacionals amb arribada a Àsia. Bangkok és tant estressant que qualsevol entrada en un 7eleven es converteix en un moment per descansar i gaudir de l'aire condicionat que et refreda la suo del front, i es que es tot una estratègia comercial a canvi de sobrecalfar el planeta. La majoria de la gent que passeja per els carrers plens de parades de menjar i venedors ambulants troba una excusa per entrar a comprar en un d'aquest establiments, ja sigui uns xiclets, una beguda o qualsevol mena de  refrigeri per picar, encar que per menjar entre hores que millor que provar el que fan a les típiques parades ambulants.

Bangkok és actualment el centre polític i cultural de la ciutat i considerat el model a seguir per a la gent de les altres províncies. La producció de programes i series a la capital influeix a tot el país creant un model de vida desitjat per tots els altres habitants de altres llocs. Al principi la capital del regne de siam es trobava a Ayutthaya, però en 1767 el regne es va fracturar en diferents fronts rivals, però un emergent general militar va sorgir com a figura unificadora i va traslladar la ciutat al les vores del riu Chao praya considerant que seria un bon lloc per la estratègia comercial i transport de mercaderies a traves d'aquest. A principis de de segle XX, degut a la filtracions de la tecnologia europea la ciutat va anar millorant, però no va ser fins a mitjans dels pròspers anys 80 en que es va convertir en una autentica metròpoli urbana, plena de gratacels i tones de formigó. En els últims anys se ha tornat a reinventar amb la creació del Sky train i el metro que han solucionat problemes de circulació a la ciutat, i en uns anys es convertira en una de les ciutats punteres de Àsia.
Peró tot aixo contrasta amb els detalls i les petites coses que encara no han canviat. Sota les populars vies de skytrain i les autopistes de 5 carrils hi han encara fumejants parades de fideus i arros on la gent fa vida al carrer tot el dia i els treballadors dels imponents edificis de oficines baixen a menjar asseguts en tamborets de plàstic en taules de càmping que abarroten la borerea fent-la intransitable. Es poden descobrir majestuosos temples budistes passant la cantonada de un mercadillu de falsificacions de camisetes i rolex, plegats de turistes amb un diferent poder adquisitiu que els locals, pagant el triple del que ells l'han comprat, treint un benefici que els permetrà donar una alegria a la seva família, ja que per a ells els hi és un ale d'aire per viure.
Compte per que tampoc no es estrany que en un carreró del centre algú et toqui l'esquena i al girar-te sigui un elefant que l'hi esta barrant el pas, teòricament aquest animals no poden estar per els carrers de la capital però no sempre es seguix la norma, sobretot en èpoques que els pagesos han acabat de recollir l'arros resulta difícil no creuar-se amb un d'aquest animals.
La ciutat te més de 50 khet o barris, però es poden agrupar en 6 zones:

1- Rattanakosin/Banglamphu -- Centre històric i espiritual de la ciutat on es troba el gran palau, símbol de la fundació de la ciutat i el wat pho, per el voltant hi ha tot de universitats, institucions i llargues arteries difícils de creua degut al trafic. Nomes als voltant del riu se animen les zones amb parades i mercats al carrer. Al nord es troba la mes que mencionada Kho san rd punt de trobada de tots els viatgers del mon, ple de guest houses, bars i restaurants a preus molt assequibles.

2- Thewet/Dusit -- Bolcada al riu la zona de Thewet esta plena de terrasses i pensions sobre ell. Dusit per el contrari es poden  veure les influencies europees del segle XIX provocades per el rei Rama V degut als seus viatges per occident. Ple de avingudes amb arbres, edificis oficials, ministeris, i residencies reals formen el centre del poder polític.

3- Chinatown/Phahurat -- El primer es un tros de un país dintre de la ciutat ple de rareses que un per molt que estigui acostumat a Àsia el acaben sorprenent. Una laberint de carrerons, plens de parades de menjar, herboristeries i farmàcies de remeis xinesos dels quals mai se nan vist a occident. Olors i a determinades hores del dia una calor que tot plegat et fa asseure un moment en una de les parades per beure alguna cosa i descansar abans de continuar explorant aquest peculiar districte. Si el primer barri queda clar que hi trobarem nomes de sentir el nom el segon es el mateix però amb un nom mes complert i es que es tracta de un altre tros de país dintre la ciutat, en altres llocs l'anomenen littel india però aquí la comunitat índia es troba en phahurat, ple de olor a especies culinàries.

4- Siam square/Pratunam/Sukhumvit -- Benvinguts al futur, centres comercials, skay trains, torre Baiyoke, gratacels i la zona financera mostra el Bangkok mes moder, el poder de un país tranquil, la ostentació dels qui tenen molt. Al nord la torre Baiyoke, alta i impressionant tapa un barri que a sota esta ple de parades de roba i marcats de poca monta on es pot trobar de tot. Acabem amb Sukhumvit un bulliciós carrer ple de restaurants  i amb animada vida, plena de gent tant local com frangs.

5- Silom/Bangrak -- Nomes de sortir el sol el parc de Lumphini esta ple de esportistes que intenten baixar la panxa de arros. Animada de dia i de nit la aquesta zona esta plena de oficinistes sopant en restaurants, a la ombra de imponents hotels i edificis, tot aixo rodejat de edificis colonials, ambaixades, mesquites i esglésies.

6- Thonburi -- Amb el riu de fons aquest barri es una estampa de la tradicional ciutat i on es poden trobar restaurants flotants i embarcacions que transporten productes per al llarg de tot el riu, passarel·les flotants que el creuen de una bora a l'altre i des de allà es poden agafar barques de popa llarga típiques del país per anar a fer una volta per els canals on es veu la vida tradicional de la gent que viu en cabanes sobre l'aigua i com es banyen i els nens juguen a l'aigua. Hi ha agut diferents projectes per urbanitzar la zona però la oposició de la gent es dramàtica, per ells seria destruir la genuïna part que encara queda de la antiga Bangkok.

Dades de Bangkok:
Habitants: 8.160.000(la capital mes poblada del pais en 2007)
Superficie: 1.568 km2
Millor epoca per visitar: Nobembre a Febrer
Fundada: 21 Abril de 1782
Bandera:


Aquesta pagina encara no esta acabada però el dia nomes te 24 hores i la meitat les passem descansat, aixi que quant es pugi continuaré la pagina que no serà la ultima. Queda molt per explicar però tot aixo porta feina i temps.